Får man lov att köra sin privatleasingbil utomlands?

bilgata-på-ett-torg-i-tyskland

När sommaren kommer får vi allt mer frågor om det är okej att köra en privatleasingbil utomlands. Är man fortfarande försäkrad? Behöver man betala något extra? Vad händer om man krockar? Vi reder ut lite frågeställningar samt delar med oss av lite tips om man vill åka utomlands med sin privatleasing.

Får man köra en privatleasing utomlands?

Ja, det är helt okej att köra sin privatleasingbil från Carplus utomlands, men det finns vissa begränsningar. Detta kan såklart skilja sig beroende på vilket företag du leasar din bil av. Hos oss på Carplus är det okej att köra utomlands så länge du håller dig i Norden.

Utanför norden behöver man ett skriftligt godkännande från leasinggivaren. Detta brukar inte vara några problem att få tag i så länge man är ute i god tid. Är du Carpluskund och vill ansöka om ett skriftligt godkännande så hittar du kontaktuppgifterna här.

Skicka med följande uppgifter för att underlätta din ansökan:

 • Kontraktsnummer, personnummer och regnummer
 • Namn och personnummer på de som ska köra bilen.
 • När ni åker från Sverige och när ni kommer tillbaka.
 • Vilka länder ni ska åka till.
 • Kopia på det gröna kortet (Om det krävs i de länder du ska besöka)

en-man-kollar-på-naturen-från-sin-bil

Är jag försäkrad när jag kör utomlands med min privatleasing?

Oftast när man leasar sin bil så kräver leasinggivaren att man tecknar en försäkring på bilen. Hos oss ingår det försäkring i månadskostnaden vilket gör att du redan är försäkrad inför färd utomlands.

Alla länder du besöker kräver att du har en trafikförsäkring på bilen. Ibland räcker det med en svenskt registreringsskylt men i andra länder krävs det att du visar upp ett bevis. Ett sådant bevis kallas grönt kort, och går att beställa hos sitt försäkringsbolag. Läs mer om ditt försäkringskydd vid utlandsresa med egen bil på Trafikförsäkringsföreningens hemsida.

Skulle det hända något på resans väg så gör du en skadeanmälan som vanligt genom att kontakta ditt försäkringsbolag. Är du Carpluskund kan du hitta kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag här.

När bilarna levereras får du information om vilket nummer du ska ringa om du är i behov av assistans. Detta gäller även utomlands. Ett tips kan vara att dubbelkolla så att du har tillgång till detta numret innan du påbörjar din utlandsresa. Är du osäker kontakta vårt support team så hjälper vi dig.

Får jag köra bilen utanför EES-Länder?

Ja, det är okej att besöka länder som inte är med i EU. Du får dock inte köra utanför Europa. Det är även viktigt att kolla om ditt körkort är giltigt i dessa länder. Du kan eventuellt behöva skaffa ett internationell körkort innan avfärd. För att kolla detta kan du kontakta landets ambassad. Ett undantag för denna regel är att du inte kan besöka Kosovo då försäkringen oftast inte gäller där. 

bil-i-europa-kör-mot-solnedgång

Bra tips innan du åker bil utomlands

 • Kolla bilen så som olja, spolarvätska, däcktryck etc.
 • Beställ ett grönt kort för att enkelt bevisa att din bil är trafikförsäkrad.
 • Ta med dig registreringsbeviset.
 • Läs på trafikreglerna i de länderna du ska besöka. Det kan finnas andra trafikregler utomlands än vad som finns i Sverige och det är föraren som ansvarar för att ta reda på vad som gäller dit man ska.
 • Glöm inte att det krävs en så kallad vinjett som man fäster i framrutan  i vissa länder. Det visar att du har betalt avgiften för att få köra på landets motorvägar.
 • Kolla så att ditt assistansnummer finns lättillgängligt om du får stopp på bilen.
 • Ha med en skadeanmälan på engelska eller lokalt språk som man kan fylla i på plats om något skulle hända. Man kan beställa ett skadeformulär hos försäkringsbolaget.
 • Ta det lugnt och håll avstånd. Tempot är betydligt högre i Europa än på våra svenska vägar.

Har du några funderingar inför din utlandsresa eller om du saknar någon information här i artikeln så tveka inte på att höra av dig till oss på info@carplus.se

Trevlig resa!