Det här är privatleasing och så fungerar det

en-tecknad-bil-med-symboler

Ordet leasing kommer från engelskans ”hyra” och handlar i många fall om någon som hyr något så som en fast egendom, bostad eller bil. Att man även lagt in ”privat” i ordet beror med största sannolikhet på att de allra flesta leasingbilar förr var leasade av företag. Man kan även nu för tiden stöta på uttrycket ”prenumerera på din bil” eller ”abonnera på din bil”. Privatleasing har blivit en allt mer populär form av bilägande, nästan 38% av bilförsäljningen till privatpersoner är idag privatleasing.

Vad innebär det att privatleasa sin bil?

Nu när vi har rett ut vad det betyder så kan man fråga sig vad det innebär. En hyra av bil för privatpersoner. Hur lång tidsperiod? Vad ingår? Är det någon uppsägningstid? Varför väljer man att leasa sin bil?

Privatleasing skiljer sig från en traditionell hyrbil som man hyr när man ska till fjällen eller är ute på semester i Europa. Privatleasing är en långtidshyra som ofta stäcker sig över flera år. Det allra vanligaste avtalet idag är på 36 månader, men det finns även avtal som sträcker sig från allt mellan 12 till 36 månader.

Beroende på vilket företag du väljer att leasa din bil från ingår det ibland service, oftast vägassistans och alltid en uttalad körsträcka under hyresperioden (vanligaste körsträckan på 3 år i Sverige är 4500 mil). En del företag har även med försäkring i månadskostnaden och eventuella tillval som vinterhjul eller dragkrok. Allt detta betalar du månadsvis på en eller flera fakturor vilket gör att du får en totalkostnad för ditt bilägande varje månad. På så sett är det väldigt enkelt att hålla koll på sin bilekonomi.

Det som oftast inte ingår i månadskostnaden är bränsle, tvätt, fordonsskatt, trängselskatt och eventuella reparationer. Innehållet i månadskostnaden skiljer sig ofta och det kan vara stor skillnad ifall du exempelvis måste välja till försäkring, vinterhjul och service. En annan skillnad som kan vara bra att uppmärksamma är om det tillkommer eventuella uppläggnings och avi-avgifter. Därför är det viktigt om du ska jämföra två privatleasingalternativ, att du jämför erbjudanden med samma innehåll.

Kia-Niro-kör-på-vägen-2-1024x683

Varför väljer man privatleasing? Och hur kan månadskostnaden vara så låg?

Anledningen till att människor idag väljer att leasa sin bil är många. Några exempel är att man tillskillnad från ett billån inte behöver någon kontantinsats. Man slipper ta ett banklån och dra på sig ökad skuldbörda. I regel är också restvärdet, dvs bilens värde efter hyresperioden garanterat av leasinggivaren eller återförsäljaren. Det innebär att man som kund inte behöver oroa sig över bilens värdeminskning eller krångel med att sälja den. Efter hyresperioden lämnar man helt enkelt bara tillbaka bilen. Privatleasingen har på så sätt öppnat upp en möjlighet för människor att köra en helt ny bil vilket både bidrar till att fler kan köra bilar med mindre utsläpp och bättre säkerhet. Samtidigt är det en ny möjlighet för biltillverkarna att sälja alla de bilar som de producerar i sina stora fabriker. I och med att priset man som kund betalar inte är kontantpriset utan en månadskostnad, så gömmer det sig ofta även stora subventioner och rabatter i privatleasingkalkylerna idag.

ny-bil-med-apple-carplay
Nya bilar kan komma med nya smarta funktioner som Apple CarPlay och Android Auto.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller privatleasing?

När man binder upp sig i ett treårigt avtal är det klart man måste göra sin hemläxa. Kan det tillkomma extra kostnader? Kan jag avbryta mitt avtal i förtid ? Vad händer om jag krockar med bilen? Detta är några av de frågor vi ska försöka ge svar på i fortsättningen av denna artikeln. Tänk på att vi använder Carplus Privatleasingavtal som utgångspunkt och det kan såklart skilja sig mellan olika privatleasingavtal.

När en bil har varit ute på vägarna under tre års tid så är leasinggivaren givetvis medveten om att den kommer ha en del skavanker och slitage som är enliga med körsträcka och tiden. Vad som räknas som normalt eller onormalt slitage definieras ofta tydligt i leasingavtalet eller i en bilaga till avtalet, här kan ni hitta vår definition av normalt/onormalt slitage. Om bilen har så kallat onormalt slitage när den ska lämnas tillbaka debiteras du som hyrt bilen en avgift. Normalt sätt är det inte en fast avgift, utan den är beroende på vilken kostnad som är förknippad med att åtgärda skadan/slitaget. En ny bil har ofta garantier och försäkringar som täcker oväntade missöden, därför är det ett bra tips att se till att anmäla och åtgärda skadorna innan dagen för återlämnandet.

I alla privatleasingavtal så binder man upp sig under leasingperioden och det går normalt sätt inte att avbryta privatleasingen utan att det medför höga kostnader. Därför är det såklart viktigt att tänka sig för innan man skriver under kontraktet. Ett tips är att om livet skulle förändras under hyresperioden går det ofta att överlåta sin leasing, mot en liten kostnad, till en annan part. Kanske har du en släkting eller en kompis som är i behov av en bil den återstående perioden? Om du ändå måste avsluta ditt avtal i förtid så går detta oftast att genomföra men innebär att man som kund måste betala en viss del av åsterstående månadskostnader. Om du leasar en bil från Carplus hittar du uträkningen och villkoren här.

Är olyckan framme så händer in princip samma sak som om du skulle äga bilen själv. Du anmäler skadan till ditt försäkringsbolag, och du får köra bilen till verkstaden för att åtgärda skadan. En självrisk tas ut från försäkringsbolaget. Självrisken avgörs av hur skadan uppkom och vilken typ av skada det är. Alla nya bilar har en vagnskadegaranti från biltillverkaren. Vagnskadegarantin är samma oavsett hur du väljer att finansiera bilen eller via vilket avtal du tecknar, men skiljer sig alltså beroende på bilmärke. Alla bilar ska också ha en trafikförsäkring. Oftast räknar företaget med en halvförsäkring i privatleasingavtalet (trafikförsäkring ingår i en halvförsäkring) eller så får du i teckna den själv separat . Här kan du läsa om vår försäkring. Om du råkat ut för en olycka och är Carpluskund hittar du alla kontaktuppgifter till försäkringsbolag och biltillverkarens respektive vagnskadeförsäkring här. Bilförsäkringar är lite krångligt men tillsammans med vagnskadegarantin från tillverkaren och halvförsäkringen så blir bilen ”helförsäkrad”. Du kan läsa vidare om skillnaden mellan helförsäkring och halvförsäkring på länsförsäkringars hemsida.

Hur går jag tillväga om jag vill leasa min nästa bil?

Du kan börja med att kolla in vårt sortiment med 16 olika bilmärken. I vårt erbjudande inkluderas alltid försäkring, service och minst 1500 mil i körsträcka varje år. Det ingår även vägassistans under hela avtalsperioden och tillskillnad från många andra så är allt samlat på en och samma månadsfaktura utan uppläggning eller avi-avgifter . Kontakta oss gärna så hjälper vi dig med rådgivning eller för att boka in en provkörning.

Carplus-så-går-det-till

När du väl hittat en bil som du tycker är intressant finns det ofta en del tillval man kan välja. Exteriört är det vanligtvis en solid lack som ingår och metallic-lack finns som tillval. En metalliclack är tåligare och ofta även lite snyggare i sin glans. Övriga tillval kan exempelvis vara automatväxellåda, om det inte redan ingår i grundbilen eller ett utrustningspaket. Det går oftast också att välja till tillbehör så som vinterhjul eller dragkrok. Väljer du till vinterhjul hos oss så skiftar vi även hjulen varje säsong utan kostnad. Hjulförvaring har vi än så länge inte möjlighet att erbjuda i hela Sverige, därav har vi inte paketerat detta. Men prata gärna med återförsäljaren som levererar bilen åt er, ofta kan de lösa detta mot en mindre kostnad i alla fall. Även om det kanske finns plats i garaget så är det en liten kostnad för att slippa frakta smutsiga hjul i din fina bil fram och tillbaka till verkstaden.

Även om det finns många saker att ha i åtanke innan man leasar sin nya bil så är det ett populärt val bland många och andelen som leasar sin bil har ökat lavinartat de senaste åren. År 2014 Bestod privatleasingandelan för 12,2% av alla privatregistrerade personbilar och 2018 stod privatleasing för 32,8% i Sverige.*  Vi kan därmed konstatera att privatleasing är ett allt mer populärt alternativt till traditionellt bilägande, och är här för att stanna.

Gillar ni vår artikel? Dela den gärna. Vi uppdaterar artiklarna löpande och har ni feedback så hör gärna av er direkt till oss via mail eller chatten här på hemsidan.