Grundläggande elbilstermer
I denna sektion presenterar vi viktiga begrepp som är bra att känna till när det kommer till el och hybridbilar. Att förstå dessa termer gör det enklare att navigera i elbilens värld.
kW (kilowatt): Detta mått används för att beskriva laddeffekten på laddstationer eller styrkan av elmotorn i en elbil. Ju högre kW-tal, desto snabbare laddning eller kraftfullare motor.
kWh (kilowattimme): Enheten som används för att mäta batterikapaciteten i elbilar. Det kan liknas vid storleken på en bränsletank i en bensin eller dieselbil.
Energiförbrukning(elförbrukning): Hur mycket ström en elbil förbrukar i drift, detta mäter man i hur många kWh som förbrukas under en 100 km lång körning.
Räckvidd: Den sträcka en elbil kan köra på en full laddning. Det finns flera faktorer som påverkar räckvidden som till exempel batteristorlek, körförhållanden och körstil.
Exempelvis så kan en elbil ha en batterikapacitet på 60 kWh. Samma elbil har en energiförbrukning på 15kWh per 100 km. Det innebär då att räckvidden är 400 km.
Beräkning:
Räckvidd = 60/15×100 = 400 km.
WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure): WLTP är en global standard för att mäta bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp och räckvidd för personbilar och lätta lastbilar. Denna procedur ger mer realistiska och tillförlitliga data jämfört med tidigare testmetoder genom att simulera verkliga körförhållanden. För elbilar innebär detta att den angivna räckvidden i WLTP bättre speglar vad du kan förvänta dig i vardaglig körning, vilket hjälper konsumenter att göra mer informerade val vid köp eller leasing av fordon.
Laddningstermer
Det finns många olika typer och termer av laddningstekniker. Här förklarar vi de vanligaste begreppen relaterade till elbilsladdning.
AC-laddning: Växelströmsladdning, den vanligaste typen av laddning för hemmabruk och på arbetsplatser. Generellt långsammare än DC-laddning.
DC-laddning: Likströmsladdning, även känd som snabbladdning. Används främst vid publika laddstationer för snabb påfyllning av batterier, underlättar när man är på resande fot.
Snabbladdning: Laddning som sker med hög effekt (kW) kallas snabbladdning. Snabbladdning förknippas också med snabb laddningstid.
HPC (High Power Charging): En avancerad laddningsteknik som levererar snabb DC-effekt över 100 kW, vilket möjliggör att de flesta elbilar kan nå 80% laddning på ca 20 – 30 minuter.
CCS (Combined Charging System): En standardiserad laddkontakt som stödjer både AC- och DC-laddning. Vilket gör det smidigt att både snabbladda eller ladda hemmavid.
NACS (North American Charging Standard): En laddstandard som ursprungligen utvecklades av Tesla för deras Supercharger-nätverk. NACS har nyligen blivit allt mer accepterad av andra biltillverkare och laddinfrastrukturföretag. Denna standard erbjuder både AC- och DC-laddning genom samma port och är känd för sin kompakta design och höga effektkapacitet.
CHAdeMO: Är en typ av snabbladdning för elbilar tillverkade av japanska biltillverkare. Namnet är en förkortning av ’’CHArge de MOve’’ och syftar på snabbladdning.
Enfas: Ett system för elektrisk distribution som använder en enda växelströmsledning. Vid elbilsladdning resulterar enfas i långsammare laddning, vanligtvis upp till 7,4 kW. Detta är den vanligaste typen av elförsörjning i mindre hushåll och är tillräcklig för övernattsladdning av de flesta elbilar.
Trefas: Ett mer avancerat elektriskt system som använder tre växelströmsledningar. Trefasladdning möjliggör snabbare laddning av elbilar, ofta upp till 22 kW vid hemmaladdning. Detta system är vanligare i större byggnader och industriella miljöer och kan betydligt förkorta laddningstiden för elbilar med större batterier.
Laddkabel typ 1: En standard för laddkablar som främst används i asiatiska bilmodeller. Typ 1-kablar stödjer enfasladdning upp till 7,4 kW och har en särskild låsmekanism för säker anslutning och urkoppling. Denna kabeltyp är mindre vanlig i Europa men förekommer fortfarande på vissa bilmodeller.
Laddkabel typ 2: Den mest utbredda standarden för laddkablar i Europa. Typ 2-kablar är mycket flexibla och stödjer både enfas- och trefasladdning, med kapacitet upp till 43 kW. De kan hantera både växelström (AC) och för likströmsladdning (DC) kan vissa typ 2-kablar och anslutningar hantera ännu högre effekt, vilket möjliggör snabbladdning.
Laddbox: En installationslösning för hemmaladdning av elbilar, vilket möjliggör smidig och säker laddning via en box. Laddboxar är ofta utrustade med smarta funktioner som övervakning och schemaläggning av laddning. Dessa är även vanliga på arbetsplatsen.
Laddeffekt: Måttet på hur mycket effekt som levereras under laddningen, vanligtvis angivet i kW. Högre laddeffekt innebär snabbare laddning av bilens batteri.
Regenerativ bromsning: Ett system som återvinner energi när bilen bromsar, vilket laddar batteriet och ökar räckvidden.
Batteriuttryck
Här går vi igenom vanliga begrepp kopplade till batterier, vilket ger dig en bättre förståelse till vilka termer som är kopplade till bilens batteri och vad dem betyder.
Litiumjonbatteri: Den vanligaste och mest avancerade batteritypen som används i moderna elbilar. Litiumjonbatterier har revolutionerat elbilsindustrin tack vare deras höga energidensitet, långa livslängd och förmåga att laddas många gånger utan betydande kapacitetsförlust.
State of Charge (SoC): Detta är ett mått för elbilsägare som anger hur mycket energi som finns kvar i bilens batteri vid en given tidpunkt. SoC uttrycks vanligtvis i procent, där 100% representerar ett fulladdat batteri och 0% ett urladdat batteri.
RPH (Range Per Hour): RPH står för ”Range Per Hour” eller ”Räckvidd Per Timme” på svenska. Det är ett mått som anger hur mycket räckvidd en elbil kan få genom en timmes laddning. RPH är ett praktiskt sätt att förstå hur långt en elbil kan köra på en timmes laddning.
Volt (V): Enhet för elektrisk spänning, avgörande för att förstå hur mycket kraft ett batteri kan leverera. Högre volt innebär oftast högre prestanda.
Ampere (A): Enhet för elektrisk ström, som anger hur mycket elektricitet som flyter genom systemet. Viktigt för att förstå laddning och urladdning av batteriet.
Amperetimmar (Ah): Mått på batterikapacitet, som anger hur mycket ström ett batteri kan leverera under en viss tid. Till exempel, ett batteri med 10 Ah kan leverera 10 ampere under en timme.
Fordonstyper
El och hybridbilar kommer i många olika utföranden, vilket ibland gör det rörigt att förstå alla uttryck. Så i denna sektionen presenterar vi de vanligaste termerna av el och hybridbils modeller.
BEV (Battery Electric Vehicle): En helt elektrisk bil som drivs enbart av ett batteri och en elmotor.
Elbil: En bil som endast köras utav el som energikälla.
EV (Electric Vehicle): EV är en förkortning utav electric vehicle som är den engelska översättningen av elbil.
Hybrid bil: En bil som driftas av minst två olika energikällor som till exempel el och bensin.
PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle): En hybridbil som kan laddas via elnätet samt köras på både el och förbränningsmotor.
HEV (Hybrid Electric Vehicle): En hybridbil som kombinerar en förbränningsmotor med en elmotor, men som inte kan laddas externt.
Övriga termer
Nedan presenterar vi lite generella el och hybridbils uttryck och termer, som vi tycker kan vara bra att känna till.
Vehicle-to-Grid (V2G): Teknologi som möjliggör för elbilar att leverera el tillbaka till elnätet, vilket kan bidra till att effektivisera energiförbrukningen i till exempel hemmet.
Pre-conditioning: Förvärmning eller kylning av kupén medan bilen är ansluten till laddning eller har en viss batterinivå, vilket bidrar till att det är behagligt i kupén inför avfärd. Detta aktiveras oftast med en app eller kan vara förinställt i bilen.
Räckviddsångest: Detta begrepp beskriver den oro många känner för att batteriet ska ta slut innan man når en laddstation. Men det är oftast något som elbilsägare sällan upplever. Faktum är att det främst drabbar dem som överväger att skaffa en elbil. Med den moderna teknologin och den växande laddinfrastrukturen har denna oro minskat avsevärt.
Genom att bekanta dig med dessa termer blir det lättare att förstå och diskutera elbilsteknologi. Oavsett om du överväger att leasa en elbil eller redan är en erfaren elbilsförare, kommer denna kunskap att vara värdefull i din resa mot en mer hållbar och elektrifierad framtid.
Om du funderar på att privatleasa en elbil så har vi många bra leasing erbjudanden på både nya bilar och på våra lätt begagnade pre-owned bilar. Tyckte du att denna artikeln var intressant så kanske du även gillar ”Så fungerar räckvidden till din elbil”.
2024-11-20