När man väl bestämt sig för att skaffa en ny bil så kommer man ofta i kontakt med ett stort antal olika alternativ för själva finansieringen. I många fall så står valet mellan leasing eller köp, som endera sker kontant eller via lån, men är något av dem egentligen ett bättre val?
Här tar vi upp de två mest vanligt förekommande sätten att skaffa bil, förklarar de mest avgörande skillnaderna och reder ut huruvida något av valen är det bättre alternativet.
Privatleasing
För att få ett bättre grepp om de olika alternativen är det en bra idé att först ta en närmare titt på vad de olika valen faktiskt innebär. I en tidigare artikel har vi mer djupgående diskuterat privatleasing och dess egenheter. Så detta blir i viss utsträckning bara en sammanfattning. I väldigt korta drag så är privatleasing en sorts långtidshyra där man betalar en månadsavgift för att under en viss period ha tillgång till bilen utan att själv behöva ansvara för all skötsel.
I månadsavgiften ingår i de flesta fall försäkring, service, garantier, vägassistans och en viss körsträcka. Värt att tänka på är att eventuella förmåner i många fall varierar beroende på vilket företag man väljer att finansiera bilen med. Därför bör du alltid bekanta sig med villkoren. När leasingperioden har tagit slut så återlämnar man helt enkelt bilen.
Bilen ska då vara i det skick som anses vara rimligt i förhållande till körsträcka och hur långe du haft bilen. Om du återlämnar bilen i ett så pass dåligt skick att det anses föreligga onormalt slitage så kan du behöva betala extra kostnader för att åtgärda eventuella skador eller fel. Samma sak gäller om du har överskridit den överenskomna körsträckan.
Fördelar med privatleasing
Leasa bilen och slipp kontantinsatsen.
Den kanske allra främsta fördelen med att leasa sin bil är att man slipper finansiera hela bilen på egen hand. Till skillnad från vid köp så behöver man inte betala bilen kontant eller med hjälp av lån och kontantinsats. Detta har blivit ett uppskattat alternativ då många numera inte har möjligheten att spara eller få ett lån. Med privatleasing kan du därför få tillgång till en ny bil utan att ha hög lön eller sparade pengar.
Allt du behöver ingår i månadskostnad
När du väljer att teckna ett leasingavtal så kan du känna dig trygg i vetskapen att det i många fall ingår såväl försäkring som service i månadsavgiften. Allt på en och samma faktura. Det gör att du slipper teckna massa separata avtal och ger dig en smidig översikt över dina bilrelaterade utgifter.
Slipp stress och ångest över värdeminskningen
Ett vanligt dilemma vid bilköp är att bilarna har en dramatisk värdeminskning. Redan de första åren så tappar de en stor del av inköpsvärdet. Hur skönt vore det inte att slippa allt bekymmer kring andrahandsvärdet? Med leasing så behöver du inte ha ett långsiktigt perspektiv, och kan fokusera på nuet. Efter perioden lämnar du bara tillbaka bilen.
Nackdelar med leasing
Ta hand om din bil så slipper du onödiga kostnader.
Så länge du sköter din leasade bil så kommer det inte att uppstå några problem när du väl lämnar tillbaka den efter avtalsperiodens slut. Men om olyckan är framme eller det oväntade händer så är det viktigt att direkt kontakta leasingföretaget för att på bästa sätt åtgärda det hela. Annars riskerar du att få betala avgifter för onormalt slitage. Men detta går även att jämföra med bilägande då bilens värde hade minskat i förhållande till de skador som uppstått.
Det blir troligen ingen bilsemester i Europa.
Att det har blivit populärt med bilsemester i Europa är ingen hemlighet. Men då du med en leasingbil i de flesta fall har en fast körsträcka är det inte säkert att sträckan är tillräckligt omfattande för att täcka en långsemester. Om du däremot äger din bil finns det så klart inga begränsningar gällande hur långt du kan åka. Annat än bensinkostnaden förstås.
Att köpa sin bil.
När du väljer att köpa din bil så har du nog endera hela summan sparad eller planerar för att säkra ett billån. Även om det inledningsvis kan innebära stora kostnader så kommer du att äga bilen med full förfoganderätt, vilket gör att du kan göra precis vad du vill med den. Men detta innebär också större ansvar. Efter köpet behöver du teckna en bilförsäkring, sköta servicen och säkerställa att nödvändiga reparationer vidtas. När bilen är äldre än tre år så måste du även årligen besikta den.
Fördelar med bilköp
Anpassa bilen så den blir precis som du vill ha den
När du väljer att köpa din bil har du möjligheten att beställa den med exakt den utrustningen du själv vill ha. Det gör att du kan anpassa den efter dina egna, eller din familjs, behov och önskemål. När det kommer till privatleasing så levereras bilen däremot i de flesta fall i ett förutbestämt utförande.
Du kan göra vad du vill med bilen
Som bilägare har man den unika förmånen att kunna göra i stort sett vad man vill med bilen. Du kan åka så långt du vill, byta inredning eller skjuta upp åtgärdandet av skador tills du själv anser att de måste utföras. Du äger helt enkelt bilen.
Nackdelar med bilköp
Sjunker i värde direkt vid leverans
Som många personer har tvingats att acceptera så sjunker en ny bil i värde i princip samma sekund som man startar den för första gången. Därför är det nästan omöjligt att i förväg kunna gissa vad en ny bil kommer att vara värd om några år. På så sätt är nyinköp alltid en stor ekonomisk risk. Utöver värdeminskning så påverkas bilens värde även av det naturliga slitaget och hur man själv vårdar den. När du leasar så slipper du däremot tänka på dessa saker och behöver aldrig oroa dig över att bilen förr eller senare måste säljas.
Fundera på om du behöver ta ett billån
Om man inför sitt bilköp inser att man inte kan finansiera den kontant, utan att man behöver ta ett lån så finns det en del saker att ta i åtanke. Det kanske allra viktigaste är att beakta bilens restvärde, då man inte vill ha ett lån som överstiger en eventuell restskuld. Och om bilen går sönder, eller du tvingas sälja den till underpris, så kan du hamna i situationen att du tvingas betala ett lån på en bil som du inte längre har tillgång till. Ibland behöver man även teckna helförsäkring som ett villkor för att ta billånet. Att skaffa ett billån kan även påverka andra lånemöjligheter, så som bolån, då man alltid måste ha tillräckligt stor lön för att täcka samtliga lån. Med privatleasing så är detta däremot inte ett problem.
Vilket alternativ är bäst?
Efter att nu ha tittat närmare på såväl för- som nackdelar med de två mest vanliga finansieringsalternativen så kan vi konstatera att det faktiskt inte finns något val som är bättre än det andra. Oavsett vilket alternativ man väljer så måste man alltid vara medveten om de kostnader som uppstår. Vad du bör välja beror i stor utsträckning på dig själv och dina förutsättningar.
Medans vissa personer föredrar den kontroll och enkelhet som kommer med bilägandet, så föredrar andra den frihet som kommer med leasing. Vill du kunna åka väldigt långa avstånd? Då kanske köp är rätt. Vill du slippa oro och bekymmer? Då kanske leasing är bäst. I grund och botten handlar det om din livssituation, och det viktigaste är att alltid tänka igenom sitt beslut innan man tecknar ett avtal.