Vad är privatleasing?
Privatleasing är ett avtal där du som privatperson hyr bilen för en månadskostnad. Oftast ingår service och underhåll, vilket gör det enkelt att förutse kostnaderna. Du betalar allt ur egen ficka, och bilen är helt fri från företagets bokföring. Det är en populär lösning för individer som vill undvika det långsiktiga ansvaret och engagemanget som kommer med att äga en bil.
Passar dig som:
- Vill ha en bil enbart för privat bruk.
- Vill undvika administration och skatteeffekter.
- Prioriterar enkelhet och tydliga kostnader.
Vad är företagsleasing?
Företagsleasing innebär att företaget ingår ett leasingavtal och ansvarar för vad som avtalas. Företaget betalar också leasingkostnaderna. En av de stora fördelarna är att halva momsen på leasingavgiften kan dras av, vilket inte är möjligt vid privatleasing. I vissa fall, som vid uthyrningsverksamhet eller pick-ups, kan hela momsen dras av. Leasingavgiften kan dessutom dras som en kostnad i företaget, vilket minskar skattebördan.
Två typer av företagsleasing:
- Operationell leasing: Leasingbolaget tar restvärdesrisken, vilket betyder att de ansvarar för bilens andrahandsvärde vid leasingperiodens slut. Detta är en trygghet för företaget då man inte behöva beakta osäkerheten i värdeminskningen på bilen.
- Finansiell leasing: Företaget tar restvärdesrisken och ansvarar för bilens andrahandsvärde. Detta kan ge mer flexibilitet under avtalstiden men innebär också ett ekonomiskt ansvar och därmed risk.
Företagsleasing innebär dock att privat användning av bilen leder till förmånsbeskattning. Förmånsvärdet baseras på bilens nypris och är en skattepliktig kostnad som läggs på din lön.
Passar dig som:
- Kör mycket i tjänsten och vill att företaget ska ta kostnaden.
- Vill dra nytta av moms- och kostnadsavdrag.
- Är beredd att hantera skatteeffekterna av privat användning.
Hur bör du tänka?
- Hur mycket ska du köra i tjänsten? Om bilen mest används privat kan privatleasing vara enklare eftersom du slipper beakta förmånsbeskattning, arbetsgivaravgifter, bokföring, kostnader och åtaganden på företaget samt att föra körjournal. Men det betyder inte alltid att det blir billigare. Om du däremot kör mycket i tjänsten gäller det omvända; då är det ofta värt att leasa genom företaget för att kunna ta upp alla kostnader samt moms på övriga utgifter så som slitage och löpande underhåll.
Vill du förstå hur förmånsbeskattningen förhåller sig till kostnaden för privatleasing? Besök Skatteverkets guide eller använd denna kalkylator. - Hur ser din ekonomi ut? Företagsleasing kan vara ekonomiskt fördelaktigt för företaget tack vare möjligheten att göra momsavdrag. Privat kan det dock bli dyrt om förmånsbeskattningen är hög. Det är också viktigt att beakta företagets livslängd och stabilitet. Om det är ett nystartat företag kan det saknas tillräckligt med affärer för att kvitta moms, och banken kan ställa krav på personligt borgensåtagande eller en förhöjd första hyra. I sådana fall kan privatleasing vara ett bättre alternativ, särskilt om du har en deklarerad inkomst eller ett jobb vid sidan av företagandet.
- Hur mycket vill du administrera? Privatleasing innebär minimalt med administration, med smidiga betalningsalternativ som autogiro och e-faktura. Företagsleasing kräver däremot mer administration. Det inkluderar bokföring, hantering av förmånsbeskattning och alltid en körjournal. Körjournalen är nödvändig för att kunna bevisa hur bilen har använts, och den måste sparas för att kunna redovisas flera år bakåt i tiden.
Vad är TCO?
En viktig aspekt att överväga när du väljer mellan privatleasing och företagsleasing är att göra en TCO-analys (Total Cost of Ownership). TCO inkluderar alla kostnader för att äga och använda ett fordon – som avskrivningar, underhåll, bränsle, försäkring och skatter. Genom att jämföra TCO för privatleasing och företagsleasing kan du få en klarare bild av vilket alternativ som är mest ekonomiskt fördelaktigt och bäst anpassat till dina behov.
Ditt nästa steg
Det finns inget självklart svar på vad som är bäst, men en bra utgångspunkt är att fråga sig hur mycket du kommer köra och hur stor del av körningen som är företagsresor. Privatleasing passar dig som söker bekvämlighet och förutsägbara kostnader, medan företagsleasing är bättre för verksamheter som vill dra nytta av momsavdrag och en flexibel fordonslösning.
Ett viktigt verktyg i din beslutsprocess är att göra en TCO-analys, så att du får en helhetsbild av kostnaderna för de olika alternativen.
Fundera också på hur mycket administration du är bekväm med. Privatleasing innebär minimalt med administration, medan företagsleasing kräver bokföring, hantering av förmånsbeskattning och en körjournal som måste sparas flera år bakåt i tiden.
Vill du veta mer om våra erbjudanden eller få hjälp att räkna på alternativen? Kontakta oss – vi finns här för att hjälpa dig hitta den bästa lösningen för dina behov!