Vilken leasingbil är bäst att pendla med?

KIA_Sportage_GT_Man_in_Car

Körsträcka

Det första du behöver fundera ut när du ska hitta en passande bil för pendling är körsträckan. Mät ut hur mycket du kör varje dag, fram och tillbaka till jobbet och på din fritid. Kanske har du en sommarstuga längst kusten? Eller åker på skidsemester under vintern? Därefter kan du avgöra vilken körsträcka som passar dig per år. Alla leasingaktörer har olika körsträckor att välja mellan. Hos Carplus har du möjlighet att på flera modeller välja mellan 1000, 1500, 2000 och 2500 mil/år med vissa undantag.

Bränsleeffektivitet

Eftersom pendling ofta innebär regelbunden körning och långa sträckor är det viktigt att välja en bil med god bränsleekonomi. Bilar med hybrid- eller eldrift tenderar att vara mer bränsleeffektiva jämfört med konventionella förbränningsmotorer. Kostnaden för att ladda en elbil kan vara betydligt lägre än att fylla en bensin- eller dieselbil, beroende på elpriserna och laddningsinfrastrukturen där du bor.

Nackdelen med elbilar är dock den begränsade räckvidden, vilket kan vara ett problem för längre pendlingar. Dessutom kan det vara en utmaning att hitta laddningsstationer för längre resor. Hybridbilar är mer lämpliga för längre pendlingssträckor jämfört med renodlade elbilar, eftersom de kan använda förbränningsmotorn för att generera ström till batterierna. I hybridkategorin finns det olika alternativ så som mildhybrid, elhybrid och laddhybrid. I vår artikel Vad är skillnaden mellan en mildhybrid, elhybrid och laddhybrid? går vi igenom mer konkret skillnaden mellan de olika hybridvarianterna.

Utöver bränsleförbrukningen bör du även ta hänsyn till andra faktorer som påverkar driftskostnaderna, till exempel leasingkostnad och skatt. Generellt sett kan elbilar och hybridbilar ha högre leasingavgifter än bensin- och dieselbilar, men det kan kompenseras av lägre driftskostnader och eventuella incitament eller subventioner för miljövänliga fordon, så som lägre fordonsskatt.

En annan aspekt att ha i åtanke är att ju större och tyngre bil du kör desto mer drivmedel kommer den att dra. Här kommer lite tips på hur du kan köra mer bränslesnålt:

Hålla koll på hastighetsmätaren. Att köra fortare än du faktiskt behöver kan vara en bränslebov för bilen. Bara den lilla hastighetsökningen från 90–110 km/h innebär en ökning på hela 20% mer i bränsleförbrukning. Detta beror på att luftmotståndet ökar i samband med hastigheten, därför är det viktigt att hålla hastigheten på vägarna för både miljöns och din egen skull.

Planera din körning och motorbromsa. Ett sätt för att dra ner på hastigheten på ett mer miljövänligt sätt är att planera din körning och motorbromsa. Lyft blicken för att se hur vägen framåt ser ut så att du har god framförhållning för att undvika plötsliga inbromsningar och för att hålla en jämn hastighet. På så sätt är det lättare att kunna motorbromsa i tid och därmed förbrukar du inte något bränsle under inbromsningen.  

Komfort och tekniska aspekter

När du pendlar regelbundet vill du ha en bil som är bekväm och erbjuder tillräckligt med utrymme för dig och eventuella passagerare. Tänk på saker som sätenas komfort, bagageutrymme och interiördesign när du väljer en bil. För bekvämlighetens skull är en automatisk växellåda att rekommendera.

Dagens bilar kommer ofta med olika teknologiska funktioner som kan göra din pendlingsresa bekvämare och säkrare. Exempel på sådana funktioner är adaptiv farthållare, navigeringssystem, filhållningsassistans och infotainmentsystem. Överväg vilka teknologiska funktioner som är viktiga för dig och se till att bilen erbjuder dem.

Sammanfattning

Vilken typ av bil är då bästa att pendla med? Vi skulle säga att en elhybrid eller laddhybrid är det bästa alternativet för längre pendlingssträckor, beroende på dina förutsättningar för laddning. Hybridbilar har generellt en lite lägre leasingkostnad än elbilar och en bättre bränsleekonomi och lägre skatt än bensin- eller dieselbilar. De är även ofta bra utrustade med säkerhetsfunktioner och bra komfort. Ett tips är att kolla in aktuella kampanjer, där kan du hitta hybrider och även elbilar till ett bättre pris än vanligt.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att valet av leasingbil för pendling handlar om individuella preferenser och behov. Räkna på TCO (Total Cost of Ownership) och beakta inte bara leasingkostnaden på bilen utan även kringkostnader som bränslekostnader, skatt, trängselavgifter, parkeringsavgifter samt din egna ekonomi och vad som är en lämplig månadskostnad för dig. Väg de olika bilmodellerna mot varandra med allt detta inräknat för att komma fram till vad som är det bästa alternativet för dig. Behöver du råd om vilken bil som passar för din pendling så går det bra att kontakta oss i chatten så hjälper vi dig hitta den bästa bilen för just dig.

__________________

2023-08-29