Vad händer vid privatleasingens slut

Bil-Dacia-Duster-Hund-ratt

Inför återlämning:

Innan det är dags att återlämna din privatleasingbil finns det några viktiga punkter att tänka på för att känna sig trygg och få en så bra upplevelse som möjligt i sitt återlämnande:

Boka en tid för återlämning i förväg: Det är alltid bra att förboka återlämningen i god tid för att undvika onödig väntetid. På så sätt kan du också även vara säker på att du får den nödvändiga uppmärksamheten du behöver vid återlämningen av din leasing bil. Vanligtvis så brukar återförsäljaren kontakta dig och hjälpa till med bokning av återlämning, men det är alltid bra att vara proaktiv och själv kontakta återförsäljaren för att säkerställa att du får den bästa återlämningstiden för ditt önskemål.

Återlämningstest: I samband med att med att man har fått kontakt med sin återförsäljare om att boka in en tid för återlämning av bilen, bokar man även oftast en tid för återlämningstest. Ibland sker detta vid återlämning utav bilen men förekommer även att man bokar en separat tid för test innan återlämning. Detta är upp till respektive återförsäljare hur de vill att testet skall hanteras.

Se till att alla hyror är betalda: Säkerställ att leasinghyrorna är betalda innan återlämningen detta kommer att förhindra eventuella överraskningar som påminnelseavgifter osv. Värt att tänka på att t.ex. skatter faktureras från transportstyrlsen och inte faktureras från leasinggivaren.

Tvätta bilen ut- och invändigt: En ren bil är alltid mer tilltalande och ger ett gott intryck. Tvätta både ut- och insidan av bilen för att säkerställa att den ser så bra ut som möjligt. Flera leasingbolag välkomnar husdjur i sina bilar,  men då rekommenderas att bilen återlämnas i rätt skick utan spår av att det har varit djur i bilen under leasingperioden.

Dokumenterad service: Om ditt leasingavtal innehåller krav på regelbunden service måste du se till att alla serviceintervaller har dokumenterats korrekt. Detta är viktigt för att upprätthålla eventuella garantier och undvika extra kostnader.

Notera befintliga skador: Gå igenom din bil noggrant och notera alla befintliga skador och slitage. Detta kan inkludera repor, bucklor eller andra defekter som inte kan tillskrivas normalt slitage. Vilket bidrar till att återlämningsprocessen blir smidigare och man spar både tid och energi.

Vad är normalt och onormalt slitage?

Kostnader för onormalt slitage: Eventuella kostnader för att åtgärda skador som inte räknas som normalt slitage kommer att regleras vid återlämning. Se till att du förstår dessa kostnader och vad de täcker.

Acceptabelt slitage: För att undvika överraskningar är det bra att ha en förståelse för vad som räknas som normalt slitage och vad som inte gör det. Vi på Carplus har tagit fram en skötselmanual på vår webbplats som beskriver de olika slitagekraven och går igenom steg för steg vad som anses vara acceptabelt och ej acceptabelt slitage på våra leasingbilar. Du kan läsa mer om detta i vår skötselmanual. Viktigt att veta är att olika leasinggivare och leasingbolag har olika krav vad som gäller för deras bilar, så se gärna över med ditt leasing företag vad som gäller i just deras villkor.

När återlämningen är klar kan du eventuellt få en besiktningsrapport som listar eventuella skador. Denna rapport brukar att inkludera en detaljerad lista över alla skador som har identifierats på bilen och som inte kan betraktas som normalt slitage.

Dags för återlämning

När dagen för återlämning kommer finns det några bra saker att hålla i åtanke.

Återlämning sker ofta på samma plats som uthämtning: Du behöver oftast inte leta efter en ny plats för återlämning. Det är vanligtvis samma anläggning där du ursprungligen hämtade ut din leasingbil.

Ha alla fordonsdokument och utrustning med: Det är viktigt att ha med alla fordonsrelaterade dokument och utrustning vid återlämning. Detta kan inkludera instruktionsböcker, servicebok, alla nycklar, nyckel till låsbara hjulmuttrar, varningstriangel, verktygssats och domkraft.

Slutligen, om du har några frågor om återlämning på Carplus eller vill ha hjälp med att boka en slutbesiktning, är du välkommen att kontakta oss online när vi är tillgängliga i chatten eller via epost info@carplus.se.
Vi finns här för att hjälpa dig att känna dig trygg och säker i hela återlämningsprocessen.

__________________

2023-10-05