Hund i bil – vad gäller?

Dacia-Duster-Hund-Promenad

Värme och tillsyn i bilen

En av de vanligaste funderingarna som hundägare har är hur varmt blir det för hunden när den sitter i bilen? Därför är det viktigt när du reser med din hund, att tänka på temperaturen i bilen. Hundar svettas inte som människor och kan lätt överhettas eller kan snabbt bli för kalla. Om temperaturen i bilen blir för hög eller för låg, kan det orsaka allvarlig stress eller hälsoproblem för hunden.

För att säkerställa en behaglig och trygg resa för din hund, är det avgörande att bilens inre temperatur är reglerad. Det är lag på att inte lämna hunden i bilen om den inre temperaturen riskerar att överstiga +25°C eller sjunka under -5°C. Därför bör du som hundägare alltid kontrollera och anpassa bilens temperatur för att passa din hund, speciellt under de dagar då väderförhållandena är extrema.

På längre resor är regelbundna pauser för att rasta hunden och tillhandahålla friskt vatten avgörande, åtminstone var sjätte timme. Använd en spillfri vattenskål för att säkerställa att din hund har konstant tillgång till vatten. Se även till att hunden har en skuggad plats med god ventilation, vilket hjälper till att förebygga överhettning och säkerställer att hunden har det bekvämt genom hela resan.

Vilka regler gäller för hund i bil?

En vanlig fråga som hundägare ställer sig är om man får lov att ha sin hund lös i bilen. Men enligt lagstiftning så är det förbjudet att ha hunden lös i bilen och det är inte bara olagligt utan också farligt. Vid en kollision riskerar en lös hund att bli en projektil, vilket kan orsaka allvarliga skador. En hund som väger 6 kilo får vid en kollision i 50 km/h ungefär en krockvikt på 256kg.* För att undvika skador och olyckor bör hunden alltid transporteras säkert antingen i en hundbur, bakom ett lastgaller eller i ett speciellt anpassat hundsele. Detta säkerställer att hunden inte bara är säker vid en inbromsning utan även att den är bekväm och trygg under resan.

Använd rätt transportutrustning

Ditt val av utrustning för att transportera din hund i bilen beror på flera faktorer, inklusive hundens storlek, bilens storlek och vad din hund är mest bekväm i. Det finns flera alternativ tillgängliga, och varje alternativ har sina egna fördelar.

Hundbur – ett tryggt alternativ

En hundbur är det säkraste sättet att transportera din hund i bilen. En väl anpassad hundbur säkerställer att hunden är säker och bekväm under hela resan, även vid plötsliga svängar eller inbromsningar. En hundbur med deformationszoner minimerar skaderisken för alla i bilen. Om du har fler än en hund, kan en dubbelbur med justerbar mellanvägg vara ett bra alternativ. Det är också viktigt att notera att en utställningsbur inte erbjuder samma skydd som en trafiksäker bilbur.

Hundsele – ett säkerhetsbälte för din hund

En hundsele är ett bra val om en hundbur inte är ett alternativ. En krocktestad hundsele, som är anpassad efter din hunds vikt och storlek, kan ge liknande skydd som en hundbur. Hundselet som man trär över hundens bröst och rygg liknande en liten tröja, knäpps enkelt fast i bilens säkerhetsbälte. Beroende på sele så kan det vara ett separat koppelliknande bälte man knäpper fast på selets rygg och sedan direkt i fästet för säkerhetsbältet. Fördelar med hundselet är att de fungerar i alla bilar. Tänka på att hundselet måste vara krocktestat och godkänt för bilresor. För optimal säkerhet bör hunden placeras i baksätet om den reser i sele.

Hundgrind – idealisk för stora hundraser

En hundgrind är ett utmärkt alternativ för större hundraser eller för bilar där en bur inte är praktisk. En hundgrind är ett galler som placeras i bagageutrymmet bakom bagageluckan och i kombination med ett lastrumsgaller som placeras ovanför nackstödet i backsätet. Detta skapar ett säkert och rymligt utrymme för hunden. Med en dubbelsidig grind som har en lastrumsvägg som skärmar av bagageutrymmet i två delar, så får du även samtidigt plats med ytterligare bagage eller ytterligare en hund.

Vanliga frågor om hund i bil

Utöver information ovan så har vi samlat in lite vanliga frågor och svar i ämnet vad som gäller med hund i bil. Läs gärna vidare om ni önskar lära er mer om vanliga funderingar inför bilresan med din hund.

Vilka lagar gäller vid hundtransport?

Jordbruksverket har fastställt tydliga regler för hundtransport i bil. En hund som tidigare nämnt ska åka antingen i en transportbur, sitta i sätet med säkerhetssele anpassad för hundar eller sitta bakom en hundgrind.

Blir det böter om hunden är lös i bilen?

Att ha en lös hund i bilen kan leda till dryga böter. Det är av yttersta vikt att följa reglerna för hundtransport för både hundens och förarens säkerhet.

Får hunden sitta i framsätet?

Att ha hunden i framsätet är inte olagligt, men krockkudden måste vara urkopplad. Detta för att undvika att krockkudden skadar hunden vid en eventuell kollision.

Hur förbereder man sig för valpens första bilresa?

När du tar hem en valp i bilen, är det bäst att ha med en annan person som kan hålla extra koll på valpen eller se till att den är trygg. En transportbur är det säkraste sättet för en valp att resa på.

Hur tränar man hunden att åka bil?

Börja med att lugna ner hunden i bilen genom korta och frekventa träningar. Belöna hunden när den beter sig lugnt. Öka gradvis tiden i bilen och introducera bilresor i små steg.

Hitta rätt bil för dig och din hund

När du väljer bil för din hund är storlek och funktioner viktiga. En mindre hund som chihuahua passar oftast bra i en kompaktbil, medan större hundar som schäfer eller en mastiff behöver mer utrymme, vilket gör en rymlig kombi eller SUV till ett bättre val.

Storlek och utrymme

  • Små hundar: Kompaktbilar fungerar ofta utmärkt
  • Medelstora hundar: Kombi eller SUV ger mer flexibilitet
  • Stora hundar: Rymliga SUV:ar eller kombibilar rekommenderas

Tänk också på praktiska aspekter som bagageutrymmets storlek och möjligheten att installera en hundgrind för ökad säkerhet. Vi rekommenderar även en interiör som är lätt att städa för att kunna hålla din bil ren och fin.

Moderna bilar har avancerade säkerhetsfunktioner som till exempel antisladdsystem, vilket ökar tryggheten för både dig och din fyrbenta vän. Se våra leasingerbjudanden för att hitta en bil som passar både dig och din hund.

Carplus välkomnar dina fyrbenta vännner

Carplus välkomnar vi gladeligen era husdjur i våra privatleasingbilar. Vi förstår värdet av att kunna dela resor med sitt sällskapsdjur. Det enda vi önskar är att när bilen återlämnas skall den vara i fint skick, utan spår av att det varit djur i bilen under leasingperioden. Upptäck även mer vanliga frågor på vår sida ’’Frågor och svar’’. Alternativ kontakta oss i chatten eller via epost på info@carplus.se om du har några funderingar.

* https://www.if.se/privat/forsakringar/djurforsakring/hundforsakring/skydda-din-hund/hund-i-bil