Bilbarnstol – vad ska man tänka på?

bilbarnstol-barn-och-mamma

Placering: Bakåt eller framåt?

Den första frågan många föräldrar ställer är var bilbarnstolen ska placeras och om den ska vara bakåtvänd eller framåtvänd. Trots att moderna bilar är utformade för att vara säkra i både framsäte och baksäte, är det säkraste alternativet för de yngsta passagerarna att sitta bakåtvänt och helst i baksätet, och detta så länge som möjligt. Anledningen till detta är att barns nackmuskulatur och skelett inte är fullt utvecklade. I händelse av en kollision ger en bakåtvänd stol bättre stöd och skydd för barnets huvud, nacke och rygg.

ISOFIX – En modern standard för barnsäkerhet

ISOFIX är ett internationellt standardiserat system för montering av bilbarnstolar. Det är utformat för att skapa en direkt länk mellan bilbarnstolen och bilen, vilket enkelt ger en fast och stabil installation. Fördelen med ISOFIX är att det reducerar risken för felaktig montering, vilket är en av de vanligaste orsakerna till minskat skydd vid kollisioner. ISOFIX-systemet finns i de flesta nya bilar och är speciellt utformat för att vara användarvänligt, vilket gör det enkelt för föräldrar att säkert installera och ta bort bilbarnstolar.

Certifieringar

När du väljer bilbarnstol är det viktigt att förstå de olika certifieringarna och vad de innebär för din barns säkerhet, dom vanligaste certifieringarna är i-Size och e-certifikat. i-Size, är en nyare standard som fokuserar på barnets längd istället för vikt och i certifieringen inkluderas också tester för sidokollisioner. Stolar certifierade enligt i-Size måste passa i alla ISOFIX-kompatibla bilar. Den äldre standardcertifieringen ECE R44 fokuserar på viktgrupper. Båda dessa certifieringar garanterar däremot att stolen har genomgått och klarat omfattande säkerhetstester. Men det är viktigt att notera att i-Size standarden gradvis kommer att ersätta E-certifierade stolar, vilket innebär att framtida bilbarnstolar kommer att behöva följa den nyare standarden i-Size.

Livslängd och underhåll av bilbarnstolen

En bilbarnstols livslängd är vanligtvis upp till 10 år, men det rekommenderas att den inte är äldre än fem år när den tas i bruk för ett nytt barn. Material i bilbarnstolar kan åldras och kan gradvis förlora sin förmåga att skydda barnet. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera stolen för eventuella tecken på slitage. Om stolens material visar tecken på åldrande eller om stolen varit med om en olycka, bör den kasseras omedelbart, oavsett ålder för att säkerställa att barnet reser så tryggt som möjligt.

Lagen om bilbarnstolar

I Sverige är det lag på att barn som är kortare än 135 cm måste använda en bilbarnstol eller annan anpassad skyddsanordning. Det är viktigt att känna till lagar och följa dem för att säkerställa att ditt barn är skyddat enligt lagens krav. Dessutom bör du alltid följa tillverkarens instruktioner för montering och användning av bilbarnstolen för att garantera optimal säkerhet.

Ett fortsatt ansvar för säkerheten

Att välja rätt bilbarnstol och installera den korrekt är bara början. Föräldrar och vårdnadshavare måste fortsätta att vara uppmärksamma på barnets tillväxt och bilbarnstolens skick. Regelbunden kontroll och korrekt användning är avgörande för att säkerställa att stolen fortsätter att erbjuda bästa möjliga skydd. Har du frågor om bilbarnstolar och barnsäkerhet är Carplus här för att stödja dig i varje steg. Kontakta oss för rådgivning och hjälp med att välja och installera rätt bilbarnstol för ditt barn.

Har du andra funderingar om våra bilar eller privatleasing så finner ni många svar på vår FAQ sida. Ni är också självklart välkomna att kontakta oss i chatten om ni undrar vilka bilbarnstolar som passar till din bil eller som du är intresserad utav.

2023-11-22