Säkerhetsfunktioner i moderna bilar

Man-går-i-från-bil-med-varningstriangle

SOS-knappen (eCall)

SOS-knappen, även känd som eCall, är en automatisk nödsamtalsfunktion som är standard i alla nya bilar som säljs inom EU sedan 1 april 2018. Denna funktion kan aktiveras automatiskt vid en allvarlig olycka eller manuellt genom att trycka på en knapp, vanligtvis placerad i bilens tak.

Sos-knapp-e-call-i-Renault-scenic

Renault Scenic sitter SOS-knappen i taket.

Hur fungerar eCall?

När eCall aktiveras skickas följande information till larmcentralen:

  • Bilens exakta position
  • Färdriktning
  • Tidpunkt för olyckan
  • Antal passagerare
  • Chassinummer

När ska man använda SOS-knappen?

Använd endast SOS-knappen vid verkliga nödsituationer som kräver omedelbar hjälp från räddningstjänsten. eCall-systemet är även designat för att aktiveras automatiskt vid en allvarlig olycka, vilket innebär att det fungerar även om föraren är medvetslös eller inte kan trycka på knappen. Det är dock viktigt att systemet fungerar korrekt, eftersom ett icke-fungerande eCall-system kan leda till att bilen underkänns vid besiktning och potentiellt beläggas med körförbud om problemet inte åtgärdas.

Airbag

Krockkuddar, tillsammans med bilbälten, utgör en av de mest kritiska säkerhetsfunktionerna i moderna bilar. Sedan deras införande har de bidragit till att minska dödsfallen i frontalkollisioner och olyckor. Krockkuddar fungerar genom att snabbt blåsas upp vid en kollision, vilket skyddar passagerarna från att slå i bilens inredning.

Olika typer av krockkuddar i moderna bilar:

  • Främre krockkuddar: Skyddar föraren och passageraren i framsätet.
  • Sidokrockkuddar: Skyddar bröstkorgen och bäckenet vid sidokollisioner.
  • Gardinkrockkuddar: Skyddar huvudet och är monterade i bilens tak.
  • Knäkrockkuddar: Skyddar knäna och finns under ratten och handskfacket.
  • Centerkrockkudde: Sitter mellan framstolarna för att skydda vid sidoimpakter.
  • Krockkudde för fotgängare: Om en fotgängare skulle kollidera med huven eller området runt vindrutetorkarna, ska denna airbag lösas ut och bidra till att minska risken för allvarliga huvudskador.

Krockkuddar aktiveras av sensorer som känner av en kollision och utlöser en liten sprängladdning som snabbt fyller kudden med gas eller luft. Denna process sker på bråkdelen av en sekund, vilket gör det möjligt för krockkudden att ge maximalt skydd innan passageraren kolliderar med bilens inredning

Hur vet du då vilka airbags din bil har och var de är placerade? Det finns oftast dekaler märkta med airbag eller SRS eller liknande markeringar inuti bilen som visar var krockkuddarna finns. I din instruktionsbok skall all nödvändig information om krockkuddar finnas.

Bilbälte

Bilbältet är en av de mest grundläggande och viktiga säkerhetsfunktionerna i en bil. Enligt trafikverket så har bilbältet visat sig minska risken för dödsfall och allvarliga skador med 40-50 procent vid en kollision. Trots att moderna bilar är utrustade med avancerade säkerhetssystem som krockkuddar, är bilbältet fortfarande avgörande för att dessa system ska fungera optimalt.

Atto_3_Bilbälte

Hur fungerar bilbältet?

Bilbältet håller passagerarna på plats under en kollision och fördelar krafterna som uppstår vid en plötslig inbromsning. När en bil stannar plötsligt, exempelvis vid en kollision, fördelar bilbältet kraften över de delar av kroppen som är i kontakt med det, vilket minskar risken för skador. I moderna bilar är även bilbälten designade för att minska kraften i en krock med ett oeftergivligt hinder.

Bältesförsträckare

Moderna bilar är idag utrustade med bältesförsträckare. Dessa stramar automatiskt åt bilbältet vid en kollision för att minska framkastet av passagerarna. Bältesförsträckaren drar in bältesbandet något (cirka 10 cm) i krockögonblicket, vilket hjälper till att hålla passagerarna säkrare på plats

Användning och justering

För att bilbältet ska fungera optimalt bör det ligga an mot axeln, så nära halsen som möjligt, och höftbandet ska löpa över höften, inte magen. Viktigt är också att säkerställa att bältet ligger slätt och inte är vridet. Många bilar har justerbara övre fästpunkter för att säkerställa att bilbältet sitter bekvämt och korrekt. Det är också viktigt att sätets ryggstöd inte är för mycket tillbakalutat, eftersom detta kan öka risken för att glida under bältet vid en kollision och därmed öka risken för skador. Man ökar även risken för pisksnärtskador mot nacken med en för tillbakalutad sittställning.

Lagkrav

I Sverige är det lag på att använda bilbälte i alla fordon som är utrustade med bälten. Detta gäller både i framsätet och i baksätet. Barn som är kortare än 135 cm måste använda en särskild skyddsanordning som babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
Bra att känna till är att föraren ansvarar att passagerare under 15 år använder säkerhetsbälte, annars riskerar föraren böter. Om passagerna är över 15 år så är det inte föraren som straffas utan det är passageraren själv som riskerar böter.

Genom att använda bilbältet korrekt kan du avsevärt öka din säkerhet och minska risken för allvarliga skador vid en kollision. Det är en enkel men effektiv åtgärd som kan rädda liv.

Andra moderna säkerhetsfunktioner

Moderna bilar erbjuder en mängd avancerade säkerhetsfunktioner utöver eCall och krockkuddar. När du överväger att privatleasa bil från Carplus, är det värt att undersöka vilka säkerhetsteknologier som finns tillgängliga. Nedan funktioner är inte alltid standardutrustning, men kan ofta väljas som tillval om de inte ingår i grundutförandet.

  • Dödavinkelövervakning: Hjälper till att upptäcka bilar i din dödavinkel, oftast med en lampa på backspegeln.
  • Automatisk nödbromsing (AEB): Systemet använder sensorer för att upptäcka hinder framför bilen och bromsar om föraren inte reagerar i tid.
  • Kollisionsvarning framåt (FCW): Använder kameror och radar för att upptäcka fordon eller objekt framför bilen och ger en varning för att undvika en kollision.
  • Trötthetsvarning: Övervakar förarens körbeteende och ger en varning om tecken på trötthet upptäcks.
  • Körfältsassistans och körfältsvarning: Dessa system hjälper föraren att hålla bilen inom sitt körfält genom att varna om bilen börjar driva ut ur sitt körfält och kan även aktivt styra bilen tillbaka till körfältet.
  • Adaptiv farthållare (ACC): ACC justerar automatiskt bilens hastighet för att hålla ett säkert avstånd till fordonet framför, vilket minskar risken för kollision samt ökar komforten under längre resor.
  • Fotgängardetektion: Detta system använder kameror och sensorer för att upptäcka fotgängare framför bilen och kan varna eller aktivera bromsarna automatiskt för att undvika en olycka.

Summering

Dessa avancerade system är designade både för att förebygga olyckor och skydda dig och dina passagerare om en olycka skulle inträffa. Kom ihåg att regelbunden service och uppdateringar är viktiga för att säkerställa att alla säkerhetssystem fungerar korrekt.

Vid frågor om säkerhetsfunktionerna i din leasingbil, tveka inte att kontakta oss på Carplus för mer information. Vi är här för att hjälpa dig att köra säkert och tryggt.

Om du överväger att leasa en bil så kan du även läsa vår artikel om dem 10 vanligaste frågorna vid privatleasing för att få svar på de vanligaste funderingarna vid privatleasing.

2024-08-06